Tabajdi Lovasélet a Római kortól napjainkig

 Lovasélet Tabajdon a Római kortól napjainkig 

  Amikor a Római hadak elfoglalták a Kárpát medence Nyugati részét, (ahogy ők nevezték Pannoniát), itt a már régóta megtelepedett Kelta lakosságot találták. A kelta lakosság, ellenállásának leverését követően igyekezett beilleszkedni a római birodalomba. Idővel romanizálódtak,  és a római szokásokat is átvették. Ennek is köszönhetően maradhattak fenn a Tabajdon fellelt sírkövek a Tabajdi lovasélet ábrázolásaival, melyen lovaskocsit és lóháton lovagló kelta férfit ábrázoltak. A kelták adták a római hadsereg lovasságát.

0-0-0-keltalovas

Tabajd határában fellelt Római kori, Kelta lovast ábrázoló dombormű

  A helybéli kelta lakosság foglalkozott Tabajdon a lótenyésztéssel. Nincs megbízható adat, hogy az előtte itt élő népek is foglalkoztak-e már lótenyésztéssel, de a Váli-víz partján lévő rétek annak köszönhetik létüket, hogy az eredtileg ott lévő mocsári erdők helyét az itt élő lakosság lecsapolással legeltethetővé tette állataik számára. (A rétek nem létezhetnek legelő állatok, vagy részükre történő kaszálás nélkül, mert igen hamar elvadulnának. A szép rétek fennmaradásának záloga tehát az állattartás fennmaradása, melyet a lovaspóló sporthoz tartott állatok hosszú távra biztosítanak Tabajdon.) 

  A római birodalom összeomlását követően a terület gazdái gyakran változtak. A Hun, az Avar, majd a Frank Birodalmak regnálását követte a Magyar Honfoglalás, és ekkor e dús legelőkre Árpád nemzetség lovai költöztek.

  A későbbi korokban pedig a Budai (később Budapesti) huszár laktanyák széna utánpótlását biztosította a terület. (Ennek is köszönheti kiugróan magas aranykorona értékét a rétterület.)

  A Magyar Lovaspóló élet, rendszerváltást követő újjáéledésekor, a Tabajdi Alsó-Rét területét a lovaspólósok 1999-től kezdték használni. A Keve Rt. vezetőjének Sáska Lajosnak hathatós támogatásával kezdődhetett meg rendszeres a magyar póló csapatok Magyar Bajnoksági mérkőzései, majd később nemzetközi KEVE Kupa mérkőzések is.

2000felhosmeccs naposmeccs4

ngianleo2 tabajd2001epckpccsapatok 

képek a kezdeti 1999-es évekből

 A hely adottságainak, és a sportág támogatóinak, a sportolók áldozatos munkájának köszönhetően mára Magyarország egyedül álló Lovaspóló sportlétesítményévé nőtte ki magát a Tabajdi Magyar Polo Club. Egyedül itt találhatók megfelelő (“Full Size”) méretű, öntözhető pólópályák Magyarországon, megfelelő kiszolgáló létesítményekkel. Ennek megfelelően a FIP (Nemzetközi Lovaspóló Szövetség) előírásainak megfelelő nemzetközi versenyek csak itt tarthatóak.

0teamceremony4-

  Emiatt itt edz a Magyar Lovaspóló Válogatott, és természetesen az Ifjúsági és a Női Lovaspóló Válogatott is. Itt zajlik az utánpótlás képzés is, és természetesen azok itt játszanak azon amatőr sportolók is, akik a megfelelő színvonalú pólóklubban óhajtanak játszani. A rét és a mellette kialakított Pólócentrum a Magyar Pólóélet fennmaradásának és fejlődésének alapvető fontos tényező. (A Magyar Polo Club Lovaspóló Közhasznú Egyesület és a MPC Nonprofit Kft. működik közre a létesítmények működtetésében.) Ennek is volt köszönhető, hogy a Magyar Lovaspóló sportolók újra jelentős sikereket érhetnek el a nemzetközi sportéletben. Több mint 70 év után az Ebreichsdorfi Európa Bajnokságon újra  indulhatott a Magyar Póló Válogatott Európa Kupán.

 0 4 cs zaszlo 50

 Az évek során egyre több nemzetközi megmérettetésen vettek részt magyar csapatok.

A 2013-as Év kiemelkedően szép eredményeket hozott küldöldön:

0hungteamjodhpurmah.alialbwardy 0 hungarian team

 0 2013 07 07 478- 0 2013 07 07 698-

A 2013 febrárban a Dubai Nemzetek Kupáján a Hazai Lovaspóló Szövetség Elnökének Tombor Andrásnak a vezetésével II. helyzést érhetet el a magyar csapat.

2013 júniusában az Autrian Openben győzedelmeskedett magyar csapat Szűcs Róbert vezetésével Ebreichsdorban.

2013 júliusban az Olaszországi Argentario Polo Club Summer Cup-ját nyerte a Magyar Polo Club Cassiopeia csapata.

2013 agusztusában ugyanitt a Copa Italia második helyezését érte el a Cassiopeia csapata.

 

A 2013 évben a Magyar Polo Clubban is több jelentős nemzetkőzi és hazai torna is volt:

2 b2.ob 103- 0 cs

3 b2.ob 405- 0 eb

2013 áprilisában tartották a szezonnyitó barátságos mérkőzésüket a klubcsapatok

2013 június elején a Budapest Cup, BMW Diplomats Tournament volt a legkiemelkedőbb ahol több mint 10 országból jött versenyző, több mint 100 lovon mérte össze tudását, és két torna is zajlott egyszerre.

2013 Június végén volt a Summer Cup, mellyel egyidőben a Ladies Tournament-ben a hölgy csapatok is megméretkeztek látványos küzdelemben e hétvégén.

2013 Szeptember 6-8 Amatőr CUp

2013 Szeptember 20-20 Hungarian Cup, mely hagyományosan egyben a klub záró versenye.