Lovaspólóról

ALAPVETŐ INFORMÁCIÓK A LOVASPÓLÓRÓL
BASICS OF POLO

alt  alt

   A póló Közép-Ázsia sztyeppés pusztáin lakó népek lovasjátékából fejlődött ki i.e.700 körül. Előbb elterjed Perzsiában, majd később Kínában, Japánban és végül Indiában, ahol az uralkodók (Perzsa sah, Kínai császárok, és indiai maharadzsák, hadvezések és az utalkodó osztály kedvenc sportja volt.) Az angol hódítók utóbbi országban sajátították el e sportot és az 1860-as évben már Angliában is játsszák. Itt is a királyi család és arisztokrácia sportjává vált. (1874 Hurlingham központi hellyé válik és szabálykönyvet alkotnak.) 1886-tól az USA-ba, majd onnét Argentínába jut el a sport, és utóbbi helyen nemzeti sporttá válik, mivel az ottani Pampákon a ló használata általánosan elterjedt volt és maradt is, a lótenyésztés, és marha tartás üzleti lehetőségei által. Manapság Argentína dicsekedhet a legjobb (10 gólos) pólójátékosokkal, és az Argentin pólólótenyésztése is a legkiválóbb. A Magyar Polo Pony állomány tenyésztése is ezért, Argetin Polo Pony kancák tenyésztésbe fogásával kezdődött el a Magyar Polo Clubban. (Lásd később.)

Gróf Batthyány Elemér mutatta be az Európai kontinensen elsőként Magyarországon 1875-ben a pólósportot. Gróf Andrássy Géza  nevéhez fűződik 1880-tól e sportág Magyarországi elterjesztése. Ő tekinthető e sportág magyar megvalósítójának, de valójában ebben az Andrássy család több tagja is aktívan részt vett, igen sok ló szerető magyar főnemessel együtt.

0 1901 margit sz. andrssy g feliratos

 gr. Andrássy Géza

erzsebet kiralyne andrssy lovaskppallikb andrssy mano kp1lovon grf szchenyi istvn

“Sisi” Erzslbet Kir.né;     gr. Andrássy Gyula; gr. Andrássy Manó a “vasgróf”; gr. Széchenyi István

  Gróf Andrássy Géza szervezte meg az első póló mérkőzéseket is a (1896-os) Millennium évében, és a gróf Széchenyi István által alapított lóversenypályán, a “Pesti gyepen” zajlott ez évben az első játék.

Az 1884-től kezdődően működő Budapesti Polo Club. Az első nemzetközi mérkőzését Bécsben játszotta a Magyar Póló Csapat 1900-ban.

Az I. világháború e sportot is tönkretette, de 1927-ben Heinrich Borwin, Mecklenburg hercege segítségével újjászületett ismét a póló, a Magyar Polo Club megalakításával, mely a játékosok képzése mellett, a magyar póló lovak idomítását is megkezdte. Ezt követően újabb klubok alakultak, és e fejlődésnek egyik legszebb eredményeként az 1936-os Berlini Olimpián kitűnően szerepelhetett (IV.helyezés) a Magyar Polo Válogatott Csapat. (Magyarország-Németország, 16:6, Hitler örjöngve hagyta el a nézőteret, Ez olyan emlékezetes esemény volt, mint az 1956-os Magyar-Szovjet “véres” vizilabda mérkőzés Melbourne-ben.) Majd 1939-ben a Hamburgi Európa Bajnokságot is megnyerte a Magyar Válogatott csapat.

alt  alt29955 karikatura bethlen istvanrol 1 29811 bethlen polojatekos 1

  A két világháború között a pólódiplomatácia jelentős szerepet játszott a Kis-Antant szorítása ellenében az Angolszász országok (USA Anglia)  felé való politikai nyitás érdekében.

A polojátékosok közismerten angolszász barát és náci ellenes hozzáállásának következtében a II. Világháború végén a náci megszállás alatt internálta a gestapó a polojátékosokat. Bethlen István a Magyar Polo Club tiszteletbeli elnöke (aki korábban 1921-1931-ig, 10 évig volt Magyarország miniszterlelnöke és náci ellenessége közismert volt) időben illegalitásba vonulva megmenekült. Mivel reál politikusnként támogatta, az egyedüli kugrási lehetőségként felmerülő különbékét a Szovjetekkel, ezért a front átvonulását követőne jelentkezett a Szovjet hatóságoknál. Melynek következménye az lett, hogy ő Szovjet internáló börtönben halt meg.

   A lovaspóló sportot a kommunista hatóságok pedig betultották Magyarországon, még beszélni sem volt szabad róla.

  A Rendszerváltást követően indulhatott csak újra a lovaspóló sport hazánban. Újá alakuhatott a Magyar Póló Club is. A sportolók áldozatos munkájának és kitartásának köszönhetően fokozatosan fejlődhetett újra e sportág, mely a világ többi részén igen népszerű volt mindvégig. (Az Angol királyi ház tagjainak továbbra is kedvenc sport, és időközben Angliában igen elterjedt sporttá is vált.)

  1999-től kezdődően Tabajdi Váli-völgyi réten (Ahol már a Római-Kelte korban is lótenyésztés folyt) megindult a pólósport, és a rét mellett fokozatosan kiépült a Magyar Polo Club által működtetett Lovaspóló Akadémia is. Ahol a lovaspólózáshoz szükséges teljes infrastruktúra kiépült. Angol boxos istállók, homokos és zöld karámok, öltöző helyiségek, klubház, 3 full size (nemzetközileg elfogadott méretű, szükség esetén öntözhető) lovaspóló pálya áll rendelkezésére a sportolni vágyok számára. A sportolók megfelelő színvonalú edzését argentin edzők segítik. Minden kedd, szerda, csütörtök, péntek, szombat és vasárnap edzőmérkőzések vannak, 5 éve rendszeresen megrendezik a Magyar Kupát a hazai klubcsapatok részére, (itt edz a Magyar Felnőtt, Női és Utánpótlás Válogaott Csapat tagjai is) valamint a nemzetközi kupamérkőzéseket is itt tartják, és a club játékosai rendszeresen részt vesznek a külföldi versenyeken is.

P. Tufo Amerikai nagykövet is hazánban pólózott (1991-2001), majd Cezar Belthran a USA kultúrális attaséja 2005-ben alindította a Diplomats Cup rendezvény sorozatot. 2011-es Uniós magyar elnökség záróeseménye volt a Diplomats Cup, Martonyi JÁnos külügyminiszter fővédnökségével. 2013-ban Evan G. Roelofs USA katonai attaséja volt a diszvendég. 2018-ban 11 nagykövet jelent meg, közte Ian Lindsay angol nagykövet és felesége is.

 0 0 2 2014 06 29 buckscup 165v

2007-ben megalakult a Hazai Lovaspóló Szövetség is, mely a magyar póló élet szervezését, fejlesztését tűzte ki célul. E fejlődésnek köszönhető hogy 2010-ben újra magyar válogatott csapat indulhatott az Ebreichsdorfi Európa Bajnokságon.

alt    alt

Minden évben több nemzetközi Kupát rendeznek klubban, ezek közül kiemelkedő a hagyományosan szezon elején rendezett DIPLOMATS CUP, a július elején rendezett SUMMER CUP és a szezon vége előtt megrendezett GRÓF ANDRÁSSY-HEREND CUP.

0 polo army.jpg1

1 b2.ob 312- 0 eb

  1 akcio3- 5 festetics-

 gundel- 0 7 e 118 guest-

 0editleokicsi  5 herend diplomats cup

 1 2014 07 18-20 summerprescup 472-  0 2012 09 21 andrssyherendycup7-

 0 2014 09 21 andrssyherendicup4-

 0 2014 09 21 andrssy herendi cup 314- 0 andy vajna

 csapatok-

Polo Pony állatmentő tevékenységünk

Magyar Polo Pony Tenyésztés és Törzskönyv

  A Magyar Polo Pony tenyésztés megvalósításának gondolata, azért is merült fel dr. Ivanics György részéről, hogy a sérült sportlovak számára új esélyt adjon. A lovasok számára rossz érzés belegondolni, hogy a sok évig hűségesen szolgáló lovaikkal mi lesz, ha sporolásra már alkalmatlanná válnak. Ezért hozta létra a Tabajdi réten a Magyar Polo Pony tenyész ménest.

  Az első tenyésztésbe fogott Estan Sierra nevű ló is korábban porckopási sérüléstől szenvedett, oly mértékben, hogy használhatatlanná vált, ezért kereset megoldási lehetőséget arra, hogy ne kelljen elaltatni. Így merült fel megoldásként a kanca tenyésztésbe fogása, mely révén újra hasznos funkciót, új élet értelmet kapott e ló is.

  Mivel az Argentin Polo Pony tenyésztés olyan kiugró eredményeket ért el az elmúlt évszázadban, és az Argentin polo sport oly mértékben kimagaslik a nemzetközi élmézőnyből, ezért  kézenfekvő volt, hogy a II. Világháborút követően felszámolt Magyar Polo Pony tenyésztés újbóli megindítása az Argentin Polo Pony kancák felhasználásával történjen.

 Dr. Ivanics György e két okból a sérült kancát befogadta az egyre gyarapodó ménesbe, és arra biztatott másokat is, hogy hasonló képpen járjanak el mások is, fedeztessék sérült kancáikat. (Szerencsére az Argentínából áthozott póló lovak többsége kanca.)

  Előfordult az is, hogy a fedeztetést követő 11 hónapos hasas időszak, majd csikó megszületését követő 6 hónapos szoptatás pihenő időszakának köszönhetően újra versenyre használhatóvá váli a ló (melyre már azt mondta az állatorvos is, hogy végleg használhatatlanná vált), ha csak csökkentett terheléssel is.

Ezért egy újabb, részben lómentő jellegű (részben a kezdők érdekében tett) kezdeményezés, tovább fejlesztéseként, beindult a kezdő póló sportolók tanítása, edzése is, az ilyen kisebb terhelést bíró lovakkal. (Kezdőknél külön előny, ha egy ló lassú.)

  Az idős herélt (tenyésztésbe nem fogható) és korábban sérült lovak is e (kezdők révén hasznosított) kategóriában élhetik nyugdíjas életéveiket. E lovak esetében is előfordult, hogy a sérülést követően előbb pihentetni kellett hosszú időt, és csak azt követően váltak használhatóvá, azonban a ménesbe elhelyezve őket erre lehetőség van. A Ménes részére fedett, szélvédett etetőt, legelőt és vízvételi helyet kell csak biztosítani egy zárt karámrendszerben. Miután e fejlesztés megoldották, már csak a felügyeletet kell biztosítani részükre.

 Estan Sierre első csikója Facundo születése óta igen népszerű volt, kezdetektől barátkozott velünk, és mára már pólózásra alkalmas lóvá serdült.

 A többi csikót is hasonló barátsággal, és kellő hozzáértéssel  tudjuk nevelni, mivel a ménes a közelben a klubban van, naponta könnyen látogatható.

 2013 03 31 facundo001  2013 04 20 csik010  2013 04 20 csik011v

Estan Sierra és igen népszerű első csikója Facundo, mára már beérett polo pony

 2014 02 16 mrciusi stick an ball 024-  2015 05 01 facundo pieres003v

Ivanics Edit a felcseperedő csikóval (heveder szoktatás közben), Edgardo Llambi argentin player Facundo edzése közben

 2015 08 30 facundo003v

Facundo a póló játékra kész első Magyar Polo Pony

   Igen fontos szempont a csikók felnevelésekor, hogy kezdetektől megbarátkozhassanak az emberekkel, így a munkába fogásuk barátságos körülmények között megtörténhet.

   Manapság igen szép számú a Magyar Polo Pony “IVANICS” ménes, mely a lóparadicsomnak számító  Váli-völgyben, a Tabajdi Alsó-réten legelészhet.

 2014 09 28 mnes 086vv

2014-es szezon újabb csikói: Tristán Pallavicini, Nebos Batthyány, és Musica már együtt játszadozhatott a ménesben.

 2014 06 29 tristan pallavicinigaskodik  2014 11 02 training013

 2014 10 12 mnescsikinkv

A Magyar Polo Pony tenyészet az Argentin Polo Pony tenyésztés szemponjait követi. Az Argentin Polo Pony kancák fedeztetésére Angol Telivér csődőrt használunk, az új igényeknek jobban megfelelő gyorsaság és a kellő magasság elérése érdekében.

A Hazai lovaspóló Szövetség Magyar Polo Pony regisztere jelenleg 106 Polo Pony adatait tartalmaz. Az állomány nyilt törzskönyvű, elsődleges szempont, hogy csak az a ló kerülhet be e regiszterbe, mely nívós póló versenyeken bizonyította már a jó képességeit.

Pólójáték szabályai

  A szabályos, kellően nagy („Ful size”) méretű póló pálya hossza maximum 300 yard (270m) minimum 250 yard (230m), mindkét végén minimum 30 yardos (27m) kifutó zónával, a manapság már általános oldalpalánk esetén szélessége minimum 130 yard (120m) maximum 160 yard (146m)  minimum 10 yardos (9m) kifutó zónával mindkét oldalán, a deszkaszegély (board) maximum 28 cm-es magasságú lehet. 1 yard (lépés) =0,914m. A kidönthető kapuk közötti távolság 8 yard (8 lépés 7,3m), oszlopának magassága maximum 3 m.

  A golyó alakú labda 8,9 cm átmérőjű 120-140 gr súlyú. A szabadtéri, füves pálya a legalkalmasabb, de lehet homokon és havon is játszani. (Telente a St. Moritz-i tó jegén is szoktak például rendszeresen meccseket rendezni.) Fedett pályás mérkőzések is szoktak lenni, általában kisebb pályán, kevesebb játékossal. (Utóbbiak esetekben 12 cm-es átmérőjű felfújható bőr vagy még nagyobb műanyag labdát szokás használni.) A labda továbbításához használt ütő feje keményfából készül, nyele bambuszból, hossza 119-137 cm közötti, mely a ló illetve a lovas alkatától függően választható.

A játékhoz külön speciális polo pony-kat tenyésztenek, de elméletileg bármely lovat igénybe lehet venni, mely megfelelően van kiképezve. (Fegyelmezetlen, rúgós ló kizárandó.) Minden chakkerhez (7 perces mérkőzésrészhez) pihent (általában új) lovat kell használni. Egy ló maximum 2 chakkert játszhat, természetesen megfelelő pihenés után.

A játékot 4-4 játékosból álló csapatok játsszák, és általában (7 perc, + 30 másodperc hosszabbítás, tiszta játékideig tartó) 4-8 chukker egy-egy játszma hossza. A chakkerek között rövid 3-5 perces szünetek vannak, eközben lehet lovat váltani. (A tiszta játékidőbe lényegében az az idő számít, amíg a labda játékban van. Mivel a bírónak, vagy a gólbírónak azonnal pótolnia kell a játékteret elhagyó labdát, tehát elsődlegesen csak szabadütésnél áll le a játék és az óra.)

  A játékosok tudásuk, teljesítményük alapján handicap (gólos) értékelést kapnak (-2-től +10-ig).

  A játékosok handicap értékelései összeadódnak és a magasabb handicap összértékű csapat gólelőnyt ad.

  6 Chukkeres (6,5-7 percig terjedő játékidő) esetén ténylegesen annyi gól elönyt ad a csapat, amennyivel magasabb a handicap értékelése. Tehát egy “0” handicap-es (gólos) csapat egy 6 gólos csapat ellen játszva 6 gól előnnyel indulhat a mérkőzésükön. Amennyiben csak 4 chukkert játszanak, akkor viszont csak 4 gól elönyle indul a “0” gólos csapat.

  A játék biztonságát nagyon sok szabály (pl: pólósisak, térvédő kötelező használata) erősíti, ezek közül azonban a legfontosabb a “Right of Way”, (a “vezérvonal” vagyis a labdához vezető út elsőbbségének) joga. A megütött labda haladási iránya “kijelöl” egy utat. Az a játékos rendelkezik “Right of Way” jogával, amelyik leginkább a labda haladásának útvonalában halad, úgy, hogy közben jobb kezében lévő ütőjével megüthesse a labdát. (Ha maga elé egyenesen üti labdát a játékos, általában, automatikusan megszerzi e jogot, de mihelyt nagyobb szögben elüti a labdát e vonaltól, vagy nagyon előre üti, másé lehet e jog.) Senki nem keresztezheti a labda vonalát és a “Right of Way” tulajdonosának útját haladása során. Az összes többi játékos, csak úgy csatlakozhat e játékos haladási útvonalához, hogy közben nem veszélyeztet másokat. (Vagyis, ahogy az autósztrádára becsatlakozni vágyó autós, csakis a “gyorsítósávban” megfelelő irányt véve, felgyorsulva, és elsőbbséget adva sorolhat be.) A “Right of Way” birtokosa jogosult úgy megközelíteni a labdát, hogy azt jobb keze felől érhesse el. (Mindig jobb kézben kell lenni az ütőnek, és bal kézben a kantárszárnak.)

   A játék közben elkövetett szabálytalanságokért komoly büntetések járnak. Azért bőven van lehetőség szabályosan is akadályozni az ellenfél játékosát. A “Right of Way” tulajdonosát mindkét oldala felől (near side, off side) lelovagolni (ride off), vagyis oldalról testtel és lóval nyomni (pus) lehet, kiszorítva ezáltal előnyös útvonaláról, valamint ütőjét megakasztani (hook) is lehet.

Értelemszerűen az a csapat győz, amelyik a legtöbb gólt ütötte ellenfele kapujába. Minden gól után térfélcsere (kapucsere) történik, annak érdekében, hogy a napsütés, szélirány, vagy a pálya fekvése ne befolyásolhatja az eredményt.

A játékhoz kellő jártasság szükséges. Nem elég jól lovagolni, megfelelő ütőképesség, taktikai érzék, elszántság és a szabályok ismerete is szükséges. Hozzákezdeni viszont felnőtt korban is érdemes, hiszen nincs korhatár, így idősebb korú játékos is játszhatja a sportot. A lovaspóló látványos és élvezetes, így mindenki számára élményt nyújt.

Aki érdeklődik e sport iránt, azok számára lehetőség van megismerkedni vele, a Magyar Polo Clubban.

BASICS OF POLO


  Modern polo is played between two teams of four, on a field 300 yards by 160 yards, with posts on either end delineating a goal that is eight yards wide. The winner is the team that scores the most goals in a six-period game. Each period, also known as a chukker, is seven minutes long. No time-outs are allowed except for penalties, or in the event a player or horse is injured, and no substitutions are allowed unless a player has to be replaced.

Each of the four players is given a zone of responsibility, from the player on offense in front to the player on defense, in the back. The numbers worn on the jerseys, the “Polo Shirts” indicate that zone – number 1 is the most forward, and number 4 the most defensive. By custom, number 3 is the on-field captain, and usually the highest-rated player on the team.

Typically, each player uses a different horse in each of the six chukkers. And although the horses are traditionally called ponies, among present-day players the two terms are used interchangeably, much as “game” and “match” are used to mean the same thing. If a horse appears to be tiring before the end of a chukker, the player may switch horses. But, as time-outs are not given on request, the player who wants to change his pony must pick a time when there is a lull in the action, make it to the sidelines, change horse, and make it back on to the field before play resumes.

Horses are credited with being at least 80 percent of the player’s effectiveness. Occasionally an exceptional pony will be played in two chukkers with one or more chukkers in between to rest. Polo ponies are usually in such good physical condition that they are able to play at least two periods or more.

Goals are switched after each score to equalize the conditions of weather, terrain and lighting.

With a game as hard and fast and intense as polo, danger rides along with the players; safety is of utmost concern. The control of the game rest in the hands of two mounted umpires and a referee stationed on an elevated platform at midfield. The so-called line of the ball, the line described by the ball’s path, and its interpretation by players, umpire and referee, determines many of the issues of safe and unsafe play.
Defensive maneuvers include interfering with an opponent’s swing using the mallet to block the shot, and riding the opponent off the ball using the horse’s weight, known as a ride-off.

If a foul is called, the fouled team is awarded a penalty shot. The severity of the foul will determine the distance the hit is taken from the goal, and whether or not the goal is guarded.

The game begins when one of the umpires throws the ball in at mid-field between the two teams lined up in columns. A throw-in from mid-field will also follow each goal. From then on, the action is fast and furious. There are few, if any, pre-determined plays so that it is paramount to be able to act an react quickly in the excitement and controlled pandemonium of charging and spinning horses, and the shouts of players.

The tendency of polo spectators is to watch the ball. But, because much of what determines the outcome of the game is the ability of the team to position itself in anticipation of developing on-field situation, trying to get an overall picture adds immeasurably to the enjoyment of watching.
Most importantly, be patient. The more you watch polo, the more you will see. And the more you see, the more your fascination will grow. It is that ability to excite and to fascinate that goes to the heart of the sport, and explains why the game has lasted for more than 2,500 years.

Origin of Polo

  The origins of Polo are lost in the mists of antiquity. History records that the ancient Persians knew the sport as “Chaughan” and played it as far back as 2500 years ago. The Chinese also lay claim to a polo tradition dating back several thousand years. Be that as it may, in all probability these ancient civilizations picked up the sport from the Central Asian nomads whose home was the saddle and whose writ ran from the Great Wall of China in the east to the Caspian Sea in the west.

Certainly, the game of polo reflects all the qualities that made the Mongol hordes the greatest nation of horsemen in the ancient world – great equestrian skills coupled with a clear eye and stout heart remain the prerequisites of a polo player till today.

Radiating outwards from the steps of Central Asia, the game eventually spread as far as Japan, China, Tibet and India. Over the ages, the aristocratic game developed to promote equestrian and military skills. It was ranked next to battle itself, as the ultimate test of the prowess of princes and warriors.

Patronized by kings and the horsed cavalry, it was played by the likes of Darius, Genghis Khan, and Alexander the Great. It is said that when Alexander took over from his father in 336BC. The Persian emperors Darius III, sent him a polo ball and stick with the message that he should confine himself to the sport, and leave the business of war to those better adapted to it. The young Alexander thanked the Emperor for the present and replied that the gift was indeed symbolic, as he represented the stick and the ball as the earth which he intended, to conquer.

If Alexander’s skill at polo was anything akin to his skill in the arts of war – for he had soon defeated the mighty Darius – then he must indeed rank as one of the earliest known high-goal players!

While the Persians and later the Mughals, knew the game as “Chaughan”, meaning mallet, variants of the game tested the horsemanship and courage of the participants under the name of “Da-Kyu” in Japan, “Khis Kouhou” on the Russian steppes and “Djirid” in Turkey. The origins of the modern name for the sport can however be traced to Tibet, where it was known as “Pulu,” meaning ball and which in its anglicized from is known to the world as Polo.

In India, polo was widely played in medieval times, this is evidenced from the fact that Sultan Qutubuddin Aibak, founder of the slave dynasty and builder of one of Delhi’s most famous landmarks, the Qutub Minar, died of a fatal accident, impaled on the ornate horn of his saddle after a fall on the polo field in Lahore. However, it was Babar, the found of the Mughal dynasty, who established the popularity of the polo in India in the fifteenth century.

British tea planters in India witnessed the game in the early 1800’s in Manipur but it was not until the 1850’s that the British Cavalry drew up the earliest rules. In 1862, the first polo club in the world was formed by British tea planters at Silchar, west of Manipur. Calcutta Polo Club, the oldest existing polo club, was founded. In 1868, the Malta Polo Club was founded by British army and naval officers stopping off there on their way home from India.

In 1869, Edward “Chicken” Hartopp, 10th Hussars, read an account of the game in The Field, while stationed at Aldershot, and, with brother officers, organized the first game – known then as “hockey on horseback.” The 1st Life Guards and the Royal Horse Guards were quick to follow suit on grounds at Hounslow and in Richmond Park; and then on a small ground near Earl’s Court known as Lillie Bridge. In 1872, the first polo club in England was Monmouthshire, founded by Capt. Francis “Tip” Herbert. All Ireland Polo Club was also founded in 1872 by Horace Rochfort ofClogrenane.

It did not take long for the sport to catch on around the world. The first official match in Argentina took place on the 3rd of September 1875, where the game had been taken by English and Irish engineers and ranchers.

Lt. Col. Thomas St. Quintin, 10th Hussars, introduced the game to Australia in 1876 – he was the “Father of Australian Polo” and two of his brothers stayed on there as ranchers and helped the game to develop. In the same year, polo was introduced to the U.S.A. by James Gordon Bennett Jr, who had seen the game at Hurlingham while on a visit to England.

The USA was the first to introduce handicaps in 1888.

Today, upwards of 80 countries play polo. It was an Olympic sport from 1900 to 1936 and has now been recognized again by the International Olympic Committee.

Polo Equipment

1. Helmet – Hard surface internally padded to protect players head. May have face guard
2. Shirt – Polo Shirt
3. Number – To identify player and position in the team
4. Reins – To better control pony.
5. Whip – Thin, varying lengths
6. Bit – Control of pony
7. Martingale – Keeps the pony from raising its head to high and cracking the player
8. Breastplate – Keeps the saddle from sliding back.
9. Girth – Holds the saddle and the player in the correct position
10. Bandages – Protect the pony’s legs.
11. Mallet – 48 to 54 inches depending on the height of the pony and the reach of the player. Generally made of ashwood, bamboo, or maple.
12. Stirrups – Where the player places feet.
13. Boots – Brown boots with raised heels to keep feet in stirrups.
14. Knee Guards – Protects the player’s legs from injury from bumping and checks.
15. Pony’s Tail – Must be braided.
16. Breeches – Strictly white
17. Gloves – Protects hands from friction and improves grip
18. Mane – Shaved or roached to stay out of the way of mallet and reins.

Polo Glossary

Appealing: Claims by players for a foul, expressed by the raising of mallets above the head.
Backshot: Backhand swing, changing the flow of play by sending the ball in the opposite direction.
Bowl In: When the umpire starts or resumes a Polo match by rolling the ball down the center of a line up of players, same as a throw in.
Bump: When a player directs his pony into the side of an opponent’s pony.
Check and turn: To slow the pony and turn safely.
Chukker: Term used for period of play in Polo, seven and a half minutes long, there are six chukkers in a Polo Match.
Flagman: An unofficial goal observer appointed to signal by waving a flag over the head if a goal is scored, or under the waist if no goal.
Field: Usually 300 yards long by 160 yards wide and outlined by sideboards.
FIP: Federation of International Polo
Goal: Anytime the ball crosses the line between the goal posts, regardless of who (including ponies) knocks it through.
Handicap: Team play is handicapped on the basis of ability. A team’s handicap is the total of its players’ goal ratings. Tournaments are held in handicap categories. High goal Polo is considered to be for teams rated 19-goals or over and medium goal play is 15- to 18-goals. There are many ways to build a team that meets the tournament’s goal limit. Quite often a strong team will want a ringer, a new or under rated player, to balance the team’s higher ranked players. The team with the lower handicap is awarded the difference in goals at the start of the match.

Hook: Catching an opponent’s mallet in swing below the level of the horse’s back, to leave or turn the ball for a teammate.

Knock in: After the ball crosses the backline, the defending team knocks the ball back into play from their own backline.

Leave: To ride past the ball so that the teammate behind can hit it.Line of the ball The imaginary line produced by the ball when it is hit or deflected.

Made pony: A Polo pony that is well trained for Polo and has been played for some time.

Mallet head: The part of the mallet used to strike the ball, the wide face of the head is used to strike the ball.

Nearside: The left hand side of the horse.

Neck shot: Hitting the ball under the horse’s neck.

Officials: Two mounted umpires do most the officiating, with a referee at midfield having the final say in any dispute between the umpires.

Offside: The right hand side of the horse.

Pass: To hit the ball forward or laterally to a teammate.

Player rating: Players are rated every year by their peers on a scale of -2 to 10-goals. Ratings are based on ability to ride, hit the ball, and perform effective team play.

Penalty: Numbered from 1 to 10, a free hit is awarded to the fouled, from a set distance determined by the severity of the foul committed.

Pony goal: When a pony causes the ball to go through the goal posts.

Positions: There are four players on a team. The forwards are numbered one and two, and are mainly concerned with scoring. Number three, the center half, assists the scorers and aids in defense, often the most experienced member of the team, defense and fast break opportunities are the responsibilities of the back, number four.

Ride off: Two riders may make contact and attempt to push each other off the line to prevent an opponent from striking the ball.

Safety: Also known as Penalty 6, a defending player hits the ball over his own backline.

Sideboards: Short boards along the sidelines of the field to help keep the ball in play.

Standings: Polo players are ranked yearly by their national association on a scale of -2 to 10 goals.

Stick: The Polo mallet.

Stick and ball: Personal practice time.

Sudden Death: Overtime play when the score is tied at the end of the last regular chukker, the first team to score wins.

Swing: Hitting at the ball with the mallet using one of four basic shots: forehander, backhander, neckshot, tailshot.

Tack: All the equipment used on a pony.

Tail shot: Hitting the ball behind and under the horse’s rump.

Third man: The referee sitting at the sidelines, if the two umpires on the field are in disagreement, the third man makes the final decision.

Throw in: When the umpire starts or resumes the match, hi rolls the ball down the center of a lineup of players and mounts.

Time out: An umpire may call a time out when a foul is committed, an accident occurs, or at his or her discretion, a player may only call a time out if he has broken tack or is injured.

Turn: To backhand hit the ball away from the goal being defended.

Umpires: Two mounted official, one for each side of the field.

Wraps: The protective bandages the poines wear on their legs.

 

alt