2013 Argentario Summer Cup Italy

Tudósítás a magyar pólósok nyári „kalandozásáról”:

A Magyar Polo Club fejlődésére jellemzően, ahogy véget ért Tabajdon a Summer Cup verseny, és kitört a nyári szabadság ideje, egyszerre 3 irányba is csapatot tudott küldeni Európába.

A Hazai Lovaspóló Szövetség elnöke Tombor András a Spanyolországi Sotogrande-n versenyzik.

2 magyar csapat is indult az Ausztriai Niederwaiden-ben rendezett versenyen.

Míg az Olaszországi (Rómához közeli) Argentorio Pólóklubban egy másik magyar csapat szintén vett részt az ottani versenysorozaton.

Az Argentrio-i versenysorozat a Summer Cup-pal kezdődött, melyet idén a Magyar Polo Clubnak, a Wundelich cég Cassiopeia csapata nyerte meg. Erről tudósítunk most részletesen.

0 3 2013 07 07 382-

A csapat tagja: Dr. Szűcs Róbert, Dr. Ivanics György, Edgardo Llambi, Fernando Ariel Minon

Olaszországban éppen olyan nagy hőség volt, mint Magyarországon. Ugyanakkor a következő képen látható módon a póló pályától nem messze lévő tó felől kellemes szél fújt, mely enyhítette a hőmérsékletet, és a csaptok az esti órákban tartották a mérkőzéseiket.

A pénteki napon 4:2 arányban győzött a Magyar Póló Club csapata La Mimosa RCC csapat ellen.

0 2013 07 07 455-

A csodálatos fekvésű Argentario-i pólópályán akció jelen, piros mezben a Magyar Polo Club csapata

A szombati napon Dr. Ivanics György 1 éves fiát Leonárdot állította be maga helyett a csapatba, és a magyar csapat így is győzedelmeskedni tudott a Fashion Polo Team ellen 6 ½:4 gól aránnyal.

A pólójátékban kevésbé tájékozottak részére a „½” gólt érdemes megmagyarázni. A pólójátékosokat játéktudásuk alapján 0-10-ig értékelik. Ahogy az iskolában, aki a legjobb eredményt produkálja az a bizonyítványába ötöst kap, a pólóban a legjobb játékos 10 gólos értékelést. A csapatban szereplő 4 játékos eredménye összeadódik, a másik csapatnál is így összeadják a játékosok gól erejét. Ezután kiszámolják mennyi a kettő csapat értékelése közötti a különbség.

(A polo sportot az angolok hozták divatba és a fair play szabálya indokolja, hogy mindkét csapat kiegyenlített eséllyel indulhasson, ezért amelyik csapatnak kisebb a játékereje, az eleve gólelőnyt kap. Hasonló a galopp sportban is van, amelyik lónak jobb az eredménye, azt lehet hátrébbról indítani, vagy plusz súlyt viselnie, az esély kiegyenlítése érdekében. Persze ennek olyan jelentősége is van, hogy így lehet fogadásokat is kötni, és jóval érdekesebbek a mérkőzések is így. Hiszen egy gyengébb csapat eleve esélytelen lenne, így viszont előnyt kap, és az erősebb csapatnak küzdenie kell, hogy legyőzze a gól hátrányt is, csak utána van esélye a győzelemre.

Amennyiben a két csapat között 5 gól a különbség az azt jelenti, hogy akár 5 gól előnyt adhat a játék elején a másik csapatnak, amennyiben 6 chukkeres mérkőzésről van szó. 4 chukeres mérkőzéseknél ezt arányosítják, így viszont gyakran tört értékek jöhetnek ki. A tört érték mindig ½ gól előnynek számítanak, nincs fel és le kerekítési lehetőség.)

Jelen esetben szombaton Ivanics Leonárd alacsonyabb gólértékelése miatt a Magyar Polo Club csapata ½ gól előnnyel indult. 6:4 arányban estek a tényleges gólok. (Ebből 2 gólt viszont Leonard ütött.)

A vasárnapi mérkőzés ezután már döntőnek számított a DUCA csapata ellen. Ez a csapat sem veszített ugyanis mérkőzést.

A magyar csapat ekkor szintén már esélyes volt a győzelemre, de 3 perc alatt a DUCA csapat 3½:0-ra elhúzott. Az történt ugyanis, hogy előbb megérdemelt akció gólt szerzett a DUCA csapat, utána viszont óriási nagy szabálytalanságot követett el, amit a bíró egyszerűen nem vett észre. 2½:0

(Ez körülbelül olyan volt, mintha a futballban, valaki kézzel juttatja be a labdát a kapuba. A DUCA játékos a beütésnél nem tartotta be a 30 yardos előírt távolságot, majd ráadásul szögből, szemből lovagolt Fernando A. Minon-nal szembe.)

A magyar csapat legeredményesebb játékosa Feranando A. Minon ezt szóvá tette a bírónál. (Erre mód van a szabályok szerint.) Azonban a bíró nem volt hajlandó elismerni a hibáját és korrigálni.

Ezt követően viszont már éles szóváltás történt. (Ami már nem csak szabálytalan, hanem óriási hiba, hiszen a bíró ezt követően a játékos ellen fog ítélkezni feltehetően sorozatban.)

Fernando A. Minon is megkapta a sárga lapot, és félpályás technikai büntetést is hozzá, majd miután még ekkor sem higgadt le, 60 yardos büntetést kapott a magyar csapat. 3½:0

Ezzel elúszott szinte minden remény a győzelemre pillanatok alatt.

Szerencsére a következő chukerre sikerült lehiggadnia a kedélyeknek, és a magyar csapat ekkor tudta igazából megmutatni az erejét, tudását.

A DUCA csapat ellen keményen védekezett és az csak 1 további gólt tudott ütni a következő 3 chukkerben, míg a Magyar csapat szépen kezdte gyarapítani a góljai számát.

Szűcs dr. hátul védekezett, Ivanics dr. ráállt a DUCA csapat legerősebb játékosának a megzavarására, E. Llambi mindenhol ott volt és segített, Fernando A. Minon pedig szórta a gólokat. A póló csapatjáték és pontosan ez kell, hogy mindenki precízen tegye a dolgát a csapat érdekében. Csak a csapat eredmény fontos, ahhoz pedig a futballban is olyan fontos a védő játékos, ahogy a csatár eredményessége is, de csak akkor tud nyerni a csapat, ha a csapat mindkét tevékenysége jól működik.

0 2013 07 07 698-

A Magyar Polo Club Cassiopeia csapata a győztesnek járó kupával

Mivel a csapatok késő délután kezdték a mérkőzéseket a díjátadási ceremóniára már napnyugtát követően került sor.

Az utolsó chukkerben már a DUCA csapat volt „hangos” és ideges a végeredmény pedig (talán pontosan ezért is) 4½5-re alakult a Magyar Polo Club csapata javára.

Ez pedig nagy diadal, ugyanis magyar pólócsapat utoljára még a II. Világháború előtt tudott győzni idegenben olasz csapat ellen, amikor a híres Istria partjai előtti Brioni szigeti mérkőzések zajlottak közöttük. (Most viszont 3 csapatot is legyőzve kupát nyert.)

A Tabajdi Magyar Polo Clubban szeptember 6-8 Amateur Cup és szeptember 20-22-án Hungarian Cup lovaspóló torna lesz, melyet minden pólórajongó ingyenesen megtekinthet.