2014 Szept. 19-21 Andrássy Count Tournament, Herend Challenge Cup

ANDRÁSSY Count Tournament, HEREND Challenge Cup

2014 Szeptember 19-21

Csodálatos szép napsütéses időben került megrendezésre hétvégén a Magyar Polo Clubban az Andrássy-Herendi Cup.

Az MTV1 30 perces riportot készített ennek kapcsán a pólóról, melyet javasoljuk feltétlenül tekintsen meg: http://vagtassvelem.hu/

 0 2014 09 21 andrssy herendi cup 314-

Az Andrássy-Herendi Cup mérkőzésének szünetében készült kép

A mérkőzésen nemzetközi összetételű és viszonylag kiegyenlített csapaterejű csapatok vettek részt (lásd alább csapat összeállítást és eredményeket)ezért igen izgalmas mérkőzéseket láthatott a közönség.

 0 2014 09 21 andrssy cup3v-

Csapatok felvonulása

Az utolsó napon a Cassiopeia:Professio mérkőzésen 1/2 “gólón” múlt a végeredmény, végül a Cassiopeia csapat, 4 1/2 : 4 az eredményével tudta az első helyezést megszerezni.

 0 2014 09 20 andrssy herendi cup 078-

Akció jelenet a II. póló pályán

A lovaspóló szabályait kevésbé ismerő olvasók kedvéért, az 1/2 “gól” az a két csapat játékosainak játékerejét jelző handicat értékéből kiszámolt tört érték, ekkor gólelőnyt ad az erősebb csapat a gyengébb csapatnak, hogy a gyengébb csapat is nyerhessen ezen előnnyel élve, és ezáltal izgalmasabb legyen a mérkőzés. A Cassiopeia csapata 1 1/2 gól előnnyel indult és 3 gólt ütött, így szerzett a megkapott előnyével együtt 4 1/2 pontot, míg a Professio csapat 4 gólt ütött, így alakult ki a fenti góleredmény.

 0 2012 09 21 andrssyherendycup7-

A győztes Cassiopeia csapat a Herendi Porcelán kupával, és a Herendi Porcelánmanufarktúra Zrt képviselőjével

viktriakosmints

A verseny rangjához illően a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt a rendezvény hivatalos díjszállítójaként, gróf Andrássy Katika kedves Viktória mintás vázáját ajánlotta fel vándordíjnak, melyet a Cassiopeia csapata nyert meg.

 2014 09 21 andrssy herendi cup 371-

(Andrássy) Pallavicini Zita által berendezett enteriőr , bal szélen gróf Andrássy Gyula festménnyel

Az Andrássy-Herendi Cup exclusiv módon lett megrendezve, a Casa Pallavicini luxust bútorai mellett a réthez illően perzsaszőnyeggel, csipke terítővel fedett szalma bálák is szerepeltek bútorként. Az asztalok frissen sült pogácsás, rétes, sajt és gyümölcs tálakkal volt megterítve, melyhez a Wunderlich Borház igen finom Cassiopeia borait kóstolhatták a vendégek.

 0 2014 09 21 andrssycup-

Terített asztal finomságokkal

 0 2014 09 21 andrssyherendicup8-

Csoportkép a résztvevő csapatok játékosaival

 0 2014 09 21 andrssyherendicup4-

Csoportkép

A rendezvényen a lovaspóló meghonosításában, népszerűsítéésében résztvevő, ugyanakkor a Magyar történelemben is kimagasló érdemeket szerzett történelmi magyar családok(Andrássy, Pallavicini, Batthyány, Almásy, Kégl)utódai is képviseltették magukat,a megjelent pólórajongókkal együtt szurkolva a csapatoknak. A rendezvény végén minden résztvevő, játékos és szurkoló együtt önnepelte e sikeres rendezvényt.

2014 09 19-21 andrssyherenditeams 

Péntek (szept.19.)   Szombat (szept.20.)   Vasárnap (szept. 21.)
Cassiopeia 0 Pallavicini +2   Cassiopeia La Ballena+1/2   Cassiopeia+1 1/2 Professio 0
3 2   2 0,5   1,5 1
6 3   4 0,5   1,5 1
8 4   7 0,5   4,5 2
8 4   9 1/2   4 1/2 4
Professio 0 La Ballena +2   Pallavicini +2 Professio 0   La Ballena 0 Pallavicini 0
0 2   4 0   1 3
3 3   5 1   1 4
5 4   7 2   1 8
7 4   8 2   2 11

 

Tájékoztató a gróf Andrássy családról és a pólóhoz való kapcsolatukról

andrssy mano kp1lovon 0 1901 margit sz. andrssy g feliratos

gróf Andrássy Manó és fia gróf Andrássy Géza (1901)

andrssy lovaskppallikb ifj grf agy 1890.jpgfeliratos

gróf Andrássy Gyula és fia ifj. gróf Andrássy Gyula (1890)

gróf Andrássy család lovas és lovaspóló múltja, valamint dicső történelmi szerepeik.

Mária Teréziától az Andrássy család betléri ág tagja I Károly 1779-ben kapta meg a grófi rangot. Az ő unokája volt III. Károly a reformkor kiváló politikusa Széchenyi kortársa. Felesége gróf Szapáry Etelka, akinek birtokán Kossuth Lajos tevékenykedett. Utódaik (Emmanuel) Manó (a vasgróf) Gyula (1867 utáni első Miniszterelnök) és Aladár.

Mindhárman Manó, Gyula, Aladár együtt harcoltak lóháton a Pákozdi csatában Jellasics serege ellen.

Az Andrássy családnak nagyon sok kiemelkedő érdeme volt, különösen a reformkorban. Az 1867-es kiegyezést követően pedig „Andrássy korszakról” is beszélhetünk.

Manó fia Gróf Andrássy Géza 1880-ban, Európa kontinentális részén elsőként hozta létre a Magyar Póló Sportot. 1895-ben pedig megalakította a Budapesti Lovaspóló Egyletet.

Gyula fia ifj. Andrássy Gyula korának kiemelkedő lovaspóló játékosa volt.

Az Andrássy családtagok közül kiemelkedő jelentőséggel bíró csíkszentkirályi és krasznahorkai gróf Andrássy Gyula (1823-1990). A reformkorban Széchenyivel a Duna szabályozása kapcsán ismerkedett meg. (Széchenyi ekkor mondta: „Minden lehet belőle, akár még Magyarország Nádora is.”)

Az 1848-as szabadságharcban együtt küzdött Magyarország függetlenségéért a forradalmárokkal, részt vett a Pákozdi csatában és harcolt Schwechatnál is. A Szemerey kormány Konstantinápolyi nagyköveteként működve, a szabadságharc leverését követően, döntő szerepe volt Kossuth Lajos és a többi szabadságharcos Törökországon át történő kimenekítésében. Az 1848-as szabadságharc és az ezt követőn e tevékenységei miatt halálra ítélték (és mivel ő is emigrált) képét felakasztották. Innentől Párizsban csak a „Szép Akasztott” néven emlegették, (1851 Szept. 21-én „in effigie”, névtábláját felakasztották) mivel kora egyik legszebb férfiújának tartották.

andrassykepfiatal

A fentieknél sokkal ismertebb szerepe volt az 1867-es kiegyezésben való részvétele, miután kegyelmet kapott és hazatérhetett Magyarországra. A kiegyezésben döntő szerepe volt Erzsébet Királyné („Sisi”) Magyarországot szerető magatartása, de vitathatatlan volt Andrássy gróf szerepe is, akivel Sisi közismerten kiemelkedően fontos kapcsolatban ápolt. (Sisi II. számú lovagjának nevezte Andrássy grófot.)

sissy-1

A kiegyezés fontos része volt, hogy I. Ferenc József császárnak fel kellett esküdni a Magyar Alkotmányra, ezt követően lehetett csak Magyarország Királya is. A koronázási szertartáson nádorként Andrássy gróf helyezte a Magyar Szent koronát a király fejére, közösen az Esztergomi püspökkel. Halálát követően emelt lovas emlékmű oldalán lévő dombormű ezt ábrázolja.

A kiegyezést követően az első felelős kormány Miniszterelnöke volt, mely során jelentős szerepe volt a Horváth-Magyar kiegyezésben, és a Magyar Honvédség létrehozásában. Ezt követően a K&K Külügyminisztereként szerzett jelentős érdemeket. 1878-as Berlini kongresszuson kiemelkedő diplomáciai szerepe volt az Orosz Balkáni terjeszkedés megállításában. 1890-es halála előtt még szerepe volt a Német Birodalommal kötött megegyezésben.

andrassykep1867miniszterelnokandrassylovasszobor2v

Gróf Andrássy Gyula kiemelkedő és mindenki által elismert érdemei miatt lovas szobrot állítottak a Parlament mellett 1906-ban, melyet azonban a Rákosi rendszerben elbontottak, és a Sztálin szoborhoz használtak fel belőle részeket.

A rendszerváltás részeként most újból visszahelyezik szobrát a Parlament mellé eredeti helyére, melynek újra avatására 2014 29 29-én kerül sor ünnepélyes keretek között.

A Rákosi rendszer, az addig világszinten igen eredményes (1936 Berlini Olimpián 4. helyezés, 1939 Európa bajnokság I. hely) póló sportot is felszámolta. Csak a rendszerváltást követően 1993-ban indulhatott újra e sportág. A magyar lovaspólósok kitartó munkájának, és a Magyar Polo Club (mely Magyarországon egyedüliként tudja biztosítani a nemzetközi feltételeknek megfelelő feltételeket) Tabajdi Pólóközpontja által biztosított lehetőségeknek köszönhetően, 2010-ben újra Európa Bajnokságon vehetett részt a Magyar Válogatott. Azóta eltelt években pedig a Magyar póló csapatok nemzetköz szinteket is kiváló eredményeket értek el.

A gróf Andrássy Tournament, HEREND Challenge Cup megalakításával, és a versenyek megszervezésével emléket óhajtunk állítani a gróf Andrássy családnak, Magyarország e kiemelkedő jelentőségű családjának, akik támogatták a Magyar lovassport, a Magyar Póló Élet megvalósulását.

2014 09 19-21-én e rendezvényen a Világ számos országát képviselő játékosok versenyeznek, a Magyar Polo Club szeretettel várta az érdeklődőket. A rendezvény igen sikeres megrendezését követően már megkezdte a 2015 Szeptember végén megrendezésre kerülő gróf Andrássy Tournament szervezését, melyhez szeretettel várják a támogatók jelentkezését:

Dr. Ivanics György: 20 599 5045, ivanics@plasztika.com :www.magyarpoloclub.hu